Činnost školního speciálního pedagoga ve škole je samostatná poradenská činnost, která není přímou součástí vzdělávací činnosti školy. Jedná se o komplexní službu žákům, jejich rodičům a pedagogům, která vychází ze standardních činností vymezených ve vyhlášce č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních, ve znění pozdějších předpisů a z koncepce školního poradenského pracoviště školy.

Školní speciální pedagog vykonává činnosti zaměřené na odbornou podporu žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a všech ostatních žáků, kteří potřebují speciálně pedagogickou podporu a péči založenou na krátkodobých či dlouhodobých podpůrných opatřeních s cílem minimalizovat jejich dopad na vzdělávání.

Činnost speciálního pedagoga spočívá v:

– vyhledávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků mimořádně

nadaných,

– poskytnutí úvodní poradenské konzultace žákovi, který speciálního

pedagoga sám vyhledá

– vytváření podmínek k maximálnímu využití potenciálu žáka,

– poskytnutí metodické podpory učitelům školy i rodičům žáků.

O svých činnostech vede písemnou dokumentaci v souladu s předpisy v oblasti ochrany osobních údajů. V rámci metodické pomoci pedagogům se podílí na vytváření podmínek k maximálnímu využití potenciálu dítěte a ke snížení školní neúspěšnosti. Za tímto účelem realizuje konzultace a metodická setkání s pedagogy, může být též přítomen ve vyučovacích hodinách.

Nedílnou součástí práce školního speciálního pedagoga je i individuální podpora konkrétním žákům, v takovém případě se služba realizuje vždy s písemným informovaným souhlasem zákonného zástupce.

Speciálním pedagogem v naší škole je Mgr. Ivana Poláková.

O konzultaci se školním speciálním pedagogem mohou požádat i rodiče.